Sušené ovoce a další zdravé mlsání

V dřívějších dobách bylo sušení jediný způsob, který umožňoval uchování ovoce přes zimu. U nás se odpradávna sušily švestky v typických selských sušárnách, v nichž se vesměs topilo dřevem. Česká sušená švestka bývala v té době i za hranicemi velmi oblíbená, zejména pro příjemnou, sladce kořenitě navinulou chuť masité dužniny.

Kromě švestek se sušily i hrušky a jablka, které se před sušením často křížem krájely. Odtud pochází název křížaly. Jemně utlučené a rozemleté sušené hrušky se nazývaly prachanda, která v mnohých krajích Čech dlouho nahrazovala perník. Prachandou se posypávala většina domácích pokrmů, zvláště rozmanitých kaší. Méně se potom sušily tmavé třešně a višně.

V dnešní době je sušené ovoce variantou pro zdravé mlsání, které je vhodné pro děti i dospělé. Není to ale jediný takový produkt, který nabízíme. Pro nejmenší jsou určeny např. ovocné svačinky, pro větší pak ořechové směsi, müsli nebo marokánky. A pokud hledáte kvalitní džemy a povidla, i ty u nás najdete od dodavatele Domácí dobroty z Lipníku.

Společnost vznikla v roce 2009 a zásadním rozhodnutím bylo prodávat jen místní ovoce s nezaměnitelnou chutí i vůní, na které si může každý zákazník pochutnat, jako např. sušené meruňky, švestky, višně, hrušky, jablka apod. Všechny tyto sušené dobroty navíc neobsahují žádné konzervanty, syřidla ani žádný přidaný cukr (s výjimkou sušených višní). S odstupem času došlo k rozšíření sortimentu o další vyráběné produkty. 

Více se dozvíte na webu www.domaci-dobroty.cz.

 

Zpět do obchodu